Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

Opslag van gegevens in de "cloud"

Veel mensen (eigenlijk zouden we moeten zeggen alle mensen, maar de meerderheid is te goedgelovig) vrezen dat "gratis opslag in de cloud" synoniem staat voor inbreuken op de privacy. In het verleden is gebleken dat bepaalde bedrijven – zoals vele social media-bedrijven (Facebook en andere) maar ook cloud-opslagbedrijven – het niet nauw nemen met de privacy van hun abonnees.

Als je dus overweegt om "gevoelige" informatie op te slaan in de cloud, dan is het wellicht aan te raden deze informatie op voorhand te versleutelen.

Nu bestaan er veel versleutelingsprogrammaatjes, waarvan sommige zware encryptie gebruiken, maar de meesten onder ons hebben dergelijke – meestal niet goedkope – software niet nodig. Er bestaan echter ook andere mogelijkheden, vaak gratis, om hetzelfde doel te bereiken. Een voorbeeld: je kunt je brieven en rekenbladen voorzien van een paswoord of ze met een simpele functietoets omzetten in een pdf-bestand en daarop een paswoord-sleutel toepassen. Helaas gaat het hier om individuele bestanden en nog niet alle soorten bestanden bovendien. Probeer maar eens een simpel tekstbestand (.txt) te versleutelen; het gaat niet. En bovendien zou het erg handig zijn ook volledige mappen met alles erin in één beweging te versleutelen.

Er bestaat gratis software die dat doet. Een ervan heet 7ZIP. Hierna leer ik je hoe dit te gebruiken.

Gebruik van 7ZIP - stappenplan

 1. Download 7ZIP van de website https://www.7-zip.org/ eenmaal en installeer het op je PC/laptop/notebook.
 2. Via de verkenner, ga naar de map of het bestand dat je wil archiveren en beveiligen.
 3. Rechtsklik op de map of het bestand om het menu te openen en selecteer 7zip.
 4. Selecteer "Toevoegen aan archief".

  menu openen
   
 5. In het vak "Codering", vul je wachtwoord in en bevestig dit.

  archieveren

  Het archief met extensie .7z komt steeds terecht in de bovenliggende map. Is het archief een bestand, dan zie je het in de oorspronkelijke map. Is het archief een volledige map, dan zie je het in de bovenliggende map.

 6. Druk op "OK" en de map of het bestand wordt onmiddellijk gecomprimeerd en versleuteld.
 7. Voor je eigen veiligheid verwijder je dan de oorspronkelijke map of bestand, zodat anderen ze niet meer kunnen inkijken.
 8. Kopieer dan het archiefbestand ***.7z naar je cloud-opslagplaats. Een populaire cloud-opslagplaats bijvoorbeeld is Google Drive. Uploaden naar deze cloudopslagplaats gaat via een app.

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com