Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

Een uitstervende hobby

Door een samenloop van omstandigheden heb ik een oude familiehobby herontdekt. Zowel mij grootvader als mijn oom hebben deze hobby beoefend, namelijk het maken van scheepjes in flessen (zie ook de blog "Het begin ...", gepubliceerd op 24 feb 2014). Onlangs had de heemkundige kring "De Plate" een uiteenzetting georganiseerd met als gastspreker iemand die als een van de laatsten in Oostende (zo beweerde hij zelf toch) deze hobby nog beoefende. Op 22 april 2016 verscheen een artikel met datzelfde onderwerp en met dezelfde persoon in de Zeewacht. Ik geef hierna de integrale tekst weer.

"HOBBY AAN HET UITSTERVEN"

Dany Van billemont wellicht laatste Oostendenaar die scheepjes in flessen maakt

Dany Vanbillemont maakt al 14 jaar miniatuurschepen in flessen. Precisiewerk dat een vaste hand en veel geduld vraagt. Dany verzamelde doorheen de jaren ook heel wat hulpmiddelen, waaronder materiaal dat gebruikt wordt voor kijkoperaties. "Vroeger maakten veel oude zeelieden scheepjes in flessen", vertelt hij. "Nu zijn we een uitstervend ras."

DOOR HANNES HOSTEN

Dany Vanbillemont (61), getrouwd, vader van vier kinderen en opa van drie kleinkinderen, troont ons meteen mee naar het atelier waar hij net een scheepsromp aan het maken is in populierenhout. "Soms gebruik ik ook stukjes beuk", vertelt hij. "Ik probeer de scheepjes zoveel mogelijk in de correcte verhoudingen te maken. Vandaar dat ik niet meer met Johnnie Walker-flessen werk, want die hebben een heel smalle flessenhals. Om het scheepje daar door te krijgen, moet je het smaller maken dan het in verhouding zou moeten zijn. De kunst is ook om je fles mooi te vullen."

DOOR DE FLESSENHALS

"Ik beoefen deze hobby al 14 jaar", aldus Dany. "Mensen weten dat ik scheepjes in flessen maak en bezorgen me soms materiaal dat ik kan gebruiken. Zo kreeg ik al hulpmiddelen die worden gebruikt bij een kijkoperatie. Le moment suprême bij het maken van zo'n fles is het schip erin plaatsen. Je schuift de boot door de flessenhals met alle masten en zeilen plat op het dek. Die moeten kunnen scharnieren, zodat je ze eens in de fles weer recht kan zetten. Ik hang touwtjes aan de masten, elk in een ander kleurtje. Die touwtjes zijn met wasknijpers vastgemaakt aan de tafel. Aan de hand van een plan kan ik zo alles voorzichtig recht trekken."
"Ik ben lid van de European Association of Ships in Bottles", vervolgt Dany. "Elke twee jaar is er een bijeenkomst en dit jaar zal ik er voor de eerste keer bij zijn. Plaats van afspraak is dit keer Chatham nabij Canterbury in Engeland. Er is ook elk jaar een wedstrijd verbonden aan de bijeenkomst en daar deed ik wel al aan mee, maar dan door foto's op te sturen. Ik behaalde al eens de eerste prijs. Het is een gelegenheid om ideeën op te doen door te spreken met mensen die dezelfde hobby beoefenen. Je vindt er heel wat nationaliteiten : Australiërs, Japanners, Amerikanen, Portugezen..."

GEEN JONGEREN MEER

"Vroeger werkte ik bij de RMT. Ik leerde scheepjes in flesjes maken aan een kwartiermeester daar die dat ook deed. Ik ben hem later eens gaan opzoeken om uitleg te vragen. Hij was al meer dan 80 jaar. Ik kreeg toen al zijn materiaal mee. Er zijn hulpmiddelen van hem die ik nog altijd gebruik. Hij had het geleerd van zijn vader en die had het op zijn beurt van zijn vader geleerd. Vroeger maakte veel oude zeelieden scheepjes in flessen. Ze verkochten ze aan de toeristen en verdienden zo wat drinkgeld."
"Nu ken ik niemand meer in Oostende die scheepjes in flessen maakt, behalve een man uit Liedekerke die ik al van vroeger kende en die intussen in Oostende komen wonen is. De hobby is aan het uitsterven. Dat merk ik ook in de modelbouwclub in Oostduinkerke waar ik lid van ben: ook daar geen jonge leden meer. Zij zijn daar niet in geïnteresseerd. Het duurt te lang en ze hebben daar geen zin in. Ik ben gauw drie tot vier weken bezig aan een schip in een fles. Ik maakte al heel wat bekende schepen, zoals de Mercator of de nieuwe overzetboot. Ik heb al meer dan 100 scheepjes gemaakt en denk nog niet aan stoppen."

In een lang verleden had ik reeds een tweetal lege flessen Johnny Walker whisky op de opperzolder bewaard. Ze liggen daar nu nog, onaangeroerd. Toch jeukt het om eraan te beginnen, en de eerste stappen heb ik al gezet. Het voorwerp van mijn eerste poging is gekozen: het E71-type fregat, waarop ik een viertal jaren heb gevaren. De plannen zijn reeds ingescand en ik heb reeds enkel schaalberekeningen gemaakt. Nu nog populierenhout vinden ...

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com