Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

Knopen en steken

Ik ben nu al een paar maanden bezig mezelf wat decoratieve knopen aan te leren. Na heel wat video's op YOUTUBE te hebben doorzwommen slaag ik erin om met weinig hulpmiddelen toch wat mooie versierselen te maken. Dat gaat echter niet van een leien dakje.

Veel problemen bij het juist aanleren van knopen komen voort uit het gebrekkig instructiemateriaal. De kwaliteit van sommige video's is lamentabel. De knoop wordt uit focus gemaakt of zelfs compleet buiten beeld. Soms worden video's gepost waarin op een foutieve manier wordt tewerk gegaan. Je zou toch verwachten dat mensen eerst de techniek van het knopen zouden beheersen vooraleer ze daar een video van maken, maar nee. Andere gebreken hebben vooral te maken met de onvolledigheid van de instructie. Zo wordt soms een bepaalde knoop uit een serie getoond zonder gewag te maken van de verschillen in opbouw met de andere knopen uit dezelfde familie.

Andere problemen hebben te maken met het soort touwwerk. Zo wordt in veel instructievideo's gewerkt met "paracord". Tot op heden heb ik dat niet kunnen vinden in een lokale winkel. Ik ben dus genoodzaakt ander touwwerk of koord te gebruiken, wat soms extra problemen oplevert. Je kunt namelijk niet altijd hetzelfde resultaat bekomen met rond i.p.v. plat touwwerk.

Tenslotte is een groot probleem de hoeveelheid touwlengte dat je nodig hebt voor de knoop. Als de knoop bovendien geen exclusief "staand" eind en "werkend" eind heeft, maar twee "werkende" einden, dan wordt dat extra moeilijk om een inschatting te maken.

Ik probeer ook zoveel mogelijk de sierknopen te documenteren in aparte bestanden. Hier zijn links naar webpagina's voor Turkse mutsknopen, hulpmiddelen voor Turkse mutsknopen en globeknopen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com