Blogs

Modelbouw - de karve

Een lockdown vanwege de verspreiding van COVID-19 duurde wat langer dan er werk was voor mijn klussen. Dus was ik op zoek naar een alternatieve bezigheid. Het feit dat ik jaren terug begonnen was met modelbouw, maar mijn eerste project nooit had beëindigd, nodigde uit om het zaakje terug uit de kist (letterlijk dan)  te halen. Het scheepje stelt een karve voor.

Thuis heb ik een modelscheepje dat een drakar moet voorstellen. Het is gemaakt door mijn grootvader Franciscus Vandewalle – vermoedelijk met hulp van mijn oom Jozef Vandewalle voor het schilderwerk – en dateert uit 1957. Hoewel het niet zo natuurgetrouw is heeft het voor mij een sentimentele waarde. Mijn grootvader was namelijk in zijn jeugd visser geweest op zeilsloepen en heeft zijn ervaring aangewend om de drakar vorm te geven.

 

Vikinger - 1957

Scheepsmodel "Vikinger" door Franciscus Vandewalle - 1957

 

Ik moest echter weer wat extra opzoekingswerk verrichten om bepaalde details van het modelletje te achterhalen. Daarnaast kon ik het begonnen werk natuurlijk niet teniet doen, dus ik moest verder bouwen volgens mijn eigen gevolgde methode in het recente verleden. Voor de tuigage moest ik tenslotte mijn eigen verbeelding gebruiken, omdat er nooit een schip uit de tijd van de Vikings werd teruggevonden met tuigage. Enkele schepen, die dienden als praalgraven, werden teruggevonden met nog een stomp van een mast, maar meer ook niet. Soms kon men uit de afdrukken op de vergane rompplanken van gezonken schepen afleiden hoe het tuigage er moest hebben uitgezien, maar het blijft bij giswerk.

Het resultaat van mijn werk is echter niet mis, al zeg ik het zelf.

 

model van een karve - juni 2020

Model van een karve door de auteur - juni 2020

 

Voor een volledig verslag van de constructie, zie deze pagina.

Het smaakt naar meer ...

<< Ga terug naar de vorige pagina

© Bentein - Debaere 2021 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com