Blogs

Restauratie van een nachtkastje

Met de jaren die verstrijken worden ook onze meubelen ouder en hier en daar zie je dan ook kleine beschadigingen verschijnen. Nu zijn onze slaapkamermeubelen al behoorlijk oud (van 1994) en hebben een donkere eiken of zelfs walnoten kleur.

Vooral het oppervlak van mijn nachtkastje heeft te lijden gehad. Dat was in slechte staat doordat de donkere beits bijna over het hele oppervlak in stukjes eraf was gekomen. Er moest dus ets aan gedaan worden. Ik heb besloten het restauratiewerk zelf te doen.

De grootste moeilijkheid voor mij was de goede kleur beits te vinden. De slaapkamer bevindt zich namelijk aan de achterzijde van het huis en is permanent in de schaduw gehuld, behalve 's avonds laat als de zon ondergaat, zodat de juiste kleur bepalen al moeilijk was. Ik heb daarom eerst een foto genomen van de commode, omdat die "uitkijkt" naar het raam. Zodoende had ik een kleur-referentie.

 

commode

De commode

Op basis daarvan heb ik dan geopteerd om een houtbeits met kleur "notelaar" te kopen. Indien deze kleur niet donker genoeg was, dan kon ik toch nog verschillende lagen over elkaar leggen tot ik de gewenste kleur had bereikt. Een te donkere kleur kun je moeilijker "verbleken".

Na wat opzoekingswerk en het bekijken van enkele vodeo's over restauratie ben ik aan de slag gegaan, volgens een zelf opgesteld stappenplan.

Het stappenplan

1 - Ontvetten van het oppervlak

Dit is een must, want anders duw je met het schuurpapier het vet in het hout en kan je niet een mooie uniforme beitslaag bekomen. Als ontvetter wordt St Marc aanbevolen, maar ammoniak 12° (had ik nog staan) en verdund in water (1 op 10) is ook mogelijk. Dat laatste werkt volgens sommige bronnen niet goed op bepaalde [tropische?] houtsoorten, maar ik achtte het risico klein.

2 - Schuren van het oppervlak

Eerst heb ik mechanisch geschuurd met een palmschuurmachientje en met korrel 120 tot op het blanke hout. Daarna ben ik overgeschakeld op een manuele schuurbeurt met korrel 220. Het stof heb ik telkens weggenomen met een vochtige doek. De randen van het oppervlak heb ik afgeplakt met een plakband voor delicate oppervlakken. Het resultaat was bevredigend.

 

na het schuurwerk

Na het schuurwerk

3 - Beitsen/kleuren

Dergelijke meubelbeitsen worden meestal niet met een borstel, maar met een katoendoek aangebracht. Gebruik trouwens 2 katoendoeken. De eerste om overvloedig beits aan te brengen, de tweede om de natte beits droog te wrijven zodat er geen vlekken ontstaan. Ik heb deze procedure enkele malen herhaald tot ik de gewenste kleurdiepte had bereikt. In totaal heb ik 4 lagen gelegd, zonder te wachten op de droogtijd tussen de lagen. Na het opdrogen is de kleur nog ietsje verdonkerd, maar uiteindelijk is de kleur een zeer goede benadering van het origineel.

 

Na het beitsen

Na het beitsen

4 - Vernissen

Om de beits te beschermen en waterdicht te maken is een vernislaag nodig. Je moet steeds 2 lagen voorzien, deze keer met een quasi kleurloze vernis. De eerste laag heb ik met een schuimrol gelegd, maar ik vond het resultaat niet bijster goed, dus heb ik de toplaag met een ronde borstel gevernist. Tussen de lagen heb ik opgeschuuurd met korrel 320. Het eindresultaat was een oppervlak dat niet van het origineel was te onderscheiden.

 

Na het vernissen

Na het vernissen

<< Ga terug naar de vorige pagina

© Bentein - Debaere 2021 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com