Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

Plaats tekort

Als er iets is wat ik heb gemerkt - wanneer ik rondwandel en ongewild de binnenzijde van de garages zie - dan is dat zowat iedereen met plaatsgebrek kampt. In de nieuwbouwwijk (net over de gemeentegrens in Bredene, Aalscholverstraat en zijstraten) zie je op zonnige dagen de mensen hun auto's wassen voor hun gagrages, en dan merk je dat ze na het wassen en waxen nooit ofte nimmer hun auto in de garage parkeren. Die garage is immers een wassalon - annex opslagplaats geworden. En ik die dacht dat ik de enige was met een tekort aan plaats.

Toen ik nog klein was huurden mijn ouders en grootouders verschillende gezinswoningen. Die gezinswoningen hadden geen garage; dat is iets van na de jaren 1970. Wat die woningen echter wel hadden is een kelder, een zolder en een achterbouw. Kelders werden indertijd dikwijls ingericht als woon- en opslagkelder en de zolder werd getransformeerd tot slaapkamer(s). De achterbouw diende voor de bijkeuken en de wasplaats. Zo hadden die woningen dus massa's plaats voor het opbergen van allerhande spullen.

In de loop der jaren is de nuttige oppervlakte van de woning almaar gedaald (de stijgende grondprijzen zijn hiervan natuurlijk de voornaamste oorzaak). De behoefte aan stockageruimte is echter niet gedaald. En de noodzaak voor voldoende plaats voor noodzakelijke handelingen zoals wassen, drogen en strijken is ook gelijk gebleven. Maar wie heeft daar nu nog een aparte ruimte voor? In alle geval niet de mensen die nu moderne, energiezuinige woningen kopen. Alles is zo compact mogelijk ingericht. Dit neemt niet weg dat als de kinderen een felbegeerde fiets krijgen voor hun verjaardag, die fiets ergens moet staan. Trouwens de koersfiets van pa en de citybike van ma ook; die staan ook niet buiten te overnachten.

Fietsen nemen echter meer ruimte in dan je zou vermoeden. Je kunt ze natuurlijk ophangen aan de muur of het plafond om te besparen op vloeroppervlakte. Hoewel ... probeer eens een elektrische fiets op te hangen. Je verschiet van het gewicht, dat garandeer ik je.

Ik weet waarover ik spreek, want met twee diepvrieskasten, twee fietsen én een kleine personenwagen in de garage was er nauwelijks nog 10 cm over tot de garagepoort. Ik moest dus ook uitkijken naar extra bergruimte.

Gelukkige had in achterin de tuin nog een paar weinig gebruikte vierkante meter terras over. Ideaal voor een berging.

Achterhoek van de tuin

Het verloren hoekje in de tuin

Met wat tuinhout, wat overschotten van beslag en een degelijk afdak heb ik dus van de nood een deugd gemaakt en een extra bergruimte voor de twee fietsen gecreëerd.

De fietsberging

De afgewerkte fietsberging - anno 2015

Opgeruimd staat netjes.

Ik heb het ganse project gedocumenteerd (wat ik trouwens voor alle projecten doe) en de liefhebbers kunnen dit hier nalezen.

En nu maar wachten tot de volgende problemen met plaatsgebrek zich manifesteren. Ik denk dat dit mijn bureau zal zijn ....

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com