Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

Stapstenen

Toen ik indertijd (welk jaar was dat alweer, 1990?) onze achtertuin heb aangelegd heb ik geopteerd om een slingerend tuinpad te maken uit kiezel (grijze graniet) met groengrijze vierkante stapstenen erin verwerkt. Zo zouden we zonder struikelen van de achterdeur naar de garage op het einde van de tuin kunnen stappen zonder vuile schoenen.

Ik was best wel trots op mijn "uitvinding". En het moet gezegd zijn, het pad heeft de tand des tijds goed doorstaan.

Originele stapstenen

De stapstenen op de originele hoogte gelegd

Gaandeweg echter kwamen enkele "constructiefouten" aan het licht.

Stapstenen - ongeacht de ondergrond, heb ik begrepen uit de opmerkingen van anderen - verzakken. Ik schat dat je ze om de 5 jaar mag [proberen] te herleggen. Voorts blijken kiezels aarde en zand vast te houden en korstmossen houden hele partijen kiezels vast. Een ideale voedingsbodem voor alle soorten onkruid (inclusief gras, dat niet wil begrijpen dat het enkel in een grasveld wordt getollereerd). Merels blijken dol op het opgraven van pieren en ander bodemleven dat zich tussen de kiezels veilig waant. Die merels slingeren dus hele zakken kiezel in je gazon tijdens hun rooftocht. Je hoort het als je je gazon probeert te maaien: het geluid van het metalen mes tegen steentjes is onmiskenbaar [akelig]. Deze "constructiefouten" moet je echter mee leren leven. Of anders moet je de kiezels vastgieten in een betonlaag, wat ecologisch gezien niet echt aan te raden is (en tegenwoordig bijna bij decreet is verboden ...).

Ook de opwarming van de aarde zorgt voor het nodige gesakker in de tuin. Ik had immers de tegels zodanig diep gelegd dat ze één vlak vormden met het kiezelbed. Als het slagregende, dan stonden in enkele minuten het kiezelbed en de stapstenen onder water. Gedaan met droge schoenen naar de garage gaan. Er zat dus niets anders op dan alle stapstenen op te hogen zodat ze steeds met hun kopje boven water bleven.

Verhoogd stapstenen

De verhoogde stapstenen

Ik blijf erbij: een mens zou 2 x moeten bouwen: 1 x om alles uit te proberen en fouten te maken, en 1 x om alles goed te doen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com