Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

Stirling machines

Je hebt zo van die zaken die - hoewel niet direct relevant voor je werk of carrière - toch ergens in het achterhoofd blijven hangen. En sommige van die zaken duiken decennia later weer op de voorgrond.

Ik ben van opleiding ingenieur mechanica en heb heel mijn carrière in de logistieke en onderhoudsbrache gewerkt en daardoor genoegzaam bekend met motoren en machines van allerlei slag. Toch zullen weinig mecaniciens de Stirling machine kennen. Indien de mecanicien "geluk" heeft gehad, dan zal hij/zij misschien iets over stoommachines hebben geleerd. De Stirling machine is echter even oud, maar een nobele onbekende. 

Ironisch genoeg bleef ze meer dan een eeuw onder het stof van de vergetelheid verborgen. Nu en dan besteedde een organisatie er een doorgedreven studie aan, zoals de NASA (niet van de minste, niet?). Soms dook ze op in een zeer gespecialiseerde vakgroep, zoals in de militaire onderzeeboten. Recentelijk zag ze weer een toepassing als aandrijfmotor voor electromotoren die ingebouwd zijn in verwarmingstoestellen. De reden waarom ze weer in de belangstelling staat is simpel: energiebesparing.

Niet dat de Stirling machine nu zo superefficiënt is (alhoewel soms toch tot zo'n 50% rendement, wat helemaal niet zo slecht is ...), maar dat ze vooral de warmte van de uitlaatgassen van stookinstallaties kan benutten is mooi meegenomen.

Voor de geïnteresseerde lezer beveel ik een korte studie aan in de Wikipedia encyclopedie.

 Zelf heb ik tijdens mijn studies er een klein pamflet over geschreven, samen met een studiegenoot. Dat pamflet is in de vergetelheid terecht gekomen. Pas enkele jaren geleden - ik was reeds met pensioen - heb ik via YouTube opnieuw de Stirling motor leren kennen. Het plezante eraan is dat je zelf zo'n machine kunt bouwen met zeer eenvoudige middelen, zoals blikken bussen en staaldraad. Ik ben er dan ook mee begonnen. De eerste drie pogingen zijn mislukt om diverse redenen. Ik ben dan ook bezig met de Mark IV. Het relaas van van deze 4e poging vind je hier. Veel leesgenot. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com