Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - DebaereBlogs

De universele W.C.-bril

Een van de meest noodzakelijke meubels in het huis is – naast de beruchte tafel en het al even beruchte bed – de W.C..  Als de nood het hoogst is moet de redding niet te ver weg staan. En voor het comfort (vooral in de winter) is een bril op die W.C.-pot een must.

Van alle onderdelen van de WC is deze bril meer onderhevig aan slijtage dan – bijvoorbeeld – de pot of de jachtbak. Het is dan ook normaal dat in het leven van een W.C. de bril af en toe moet worden vervangen. Bij de W.C. beneden in de gang (30 jaar trouwe dienst) is dit ook alweer het geval. Zij het reeds voor de derde maal. Noot voor de sanitaire specialisten: de fabrikant van de W.C. is Gustavsberg uit Zweden.

Ik herinnerde me de zoektocht van de voorlaatste maal voor een W.C.-bril die erop paste, dus ik begon aan het avontuur met enige terughoudendheid, om niet te zeggen ... een angstig gevoel. Nu wilde het toeval dat de GAMMA reclame maakte voor W.C.-brillen met 20% korting. Zoiets mag je dus niet laten voorbijgaan. Ik heb dus eerst de maten genomen van de oude bril (voorzichtigheid is de moeder van de porseleinenkast) en daarmee een geschikte bril uitgezocht, na controle van de maten in de winkel. De W.C.-bril was gemarkeerd als een "universele" W.C-bril, dus dat gaf wat extra vertrouwen.

Eenmaal thuis verwijderde ik de oude bril, maar behoedzaam als ik ben spaarde ik de bouten en moeren van de ophanging. Bij de montage van de nieuwe bril bleek dat dit type W.C-bril een "plug and play"-type was, waarmee ik bedoel dat je de bril in de ophanging moet klikken en je ze er nooit meer uit krijgt zonder de boel te breken. Bovendien was de ophanging niet universeel, want ze kon niet gemonteerd worden op de W.C-pot met de meegeleverde vijsbouten omdat die te kort waren en niet konden vastgezet worden in de gaten. Gelukkig kon ik de oude ophanging demonteren en de bouten en moeren hergebruiken voor de nieuwe W.C-bril, anders zat ik nu bijna letterlijk in de stront.

Ik heb het eens opgezocht en blijkbaar bestonden toiletten (met een waterspoelsysteem) die aangesloten zijn op een riool reeds in het twee millenium voor Christus in de Indusvallei. De historiek van de bril kon ik niet achterhalen, maar we kunnen stellen dat het toch al meer dan 100 jaar oud is. Tijd dus dat de bollebozen in de sanitaire wereld er eens een gedacht van maken om een bril uit te vinden die overal op past, nietwaar? 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

 

 

Bentein - Debaere © 2019 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com