Introductie
Welkom bij de familie Bentein-Debaere
Het Latijnse logo "Canicula non captat caridea" onder het wapenschild betekent: "Een haai vangt geen garnalen." Het is een "nautische" aanpassing van de meer bekende Latijnse spreuk "Aquila non captat muscas." (Een adelaar vangt geen vliegen). In beide gevallen is de onderliggende betekenis: ik bemoei me niet met futiliteiten. Het leven is daarvoor immers veel te kort.
Wat is dan echt belangrijk in het leven van een mens? Antwoord: de reden van bestaan van een persoon, en daaraan direct gekoppeld zijn naasten of familie. Immers, iedereen heeft een vader en moeder, grootvaders en grootmoeders, enz..
Deze website heeft als voornaamste doel de genealogie van de familie Bentein-Debaere voor te stellen. Er werd daarmee gestart in 2007, na een aantal onverwachte overlijdens en de onheilstijdingen van terminale ziekten van dichte verwanten.
Het familiewapen
Het familiewapen hierboven beantwoordt niet aan de eisen van de Vlaamse Heraldische Raad (decreet van 3 februari 1998). Toch hou ik ervan het in deze vorm te tonen, omdat het het verhaal van de familie vertelt.
De familie is "geboren en getogen" in Oostende, vandaar het wapenschild van de Stad Oostende in de linker bovenhoek. Het echtelijk huis bevindt zich op de Vuurtorenwijk van deze stad, vandaar de vuurtoren in de rechter bovenhoek. De familienaam van de vader – Bentein – wil enkel zeggen "nakomeling van Bent" (betekenis: gezegende, zoals het Lat.: Benedictus) – zie etymologie. De "lapnaam" – een naam dikwijls gegeven onder Oostendenaars aan elkaar, nog in de prille jeugd – is "benne". Een "benne" in Oostende is een mand waarin de vis destijds werd gelost van het schip en werd getransporteerd naar de vismijn. Vandaar dat in de linker benedenhoek een visbenne op de kaai werd opgenomen. De familienaam van de moeder – Debaere (zie etymologie) – heeft ook een typisch gelijkluidend woord in het Oostends dialect, namelijk "de baore", dat "de golf" betekent. Vandaar dat in de rechter benedenhoek de golvende zee te zien is.