Grootmoeders wafels

Bereiding van grootmoeders wafels
Noot:
- Deze wafels bewaren wel 2 weken in een goed afsluitende trommel.
- De opgegeven thermostaatinstelling en de baktijd geldt voor licht gebakken wafels (met een oud wafeliijzer).
- De opgegeven hoeveelheden gelden voor 20 kleine wafeltjes.
Benodigdheden:
- 500 g bloem
- 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat of bakpoeder
- 300 g griessuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1/2 zakje vanillepoeder (vanillepuddinpoeder)
- 400 g boter (of Planta)
- 6 eieren
- snuifje zout
Hulpmiddelen:
- Beslagkom of plastic kom (dia x h = 25 x 10 cm),
- Wafelijzer,
- Metalen Y-vork.
Tip:
Je kunt beter een keukenrobot gebruiken om het deeg te maken. Voor dit zware deeg, zet de keukenrobot op stand 2 en kneed op het zicht tot een gladde massa is bekomen.
Voorbereiding:
- Doe de bloem, het zout, het bakpoeder, de griessuiker, de vanillesuiker en de vanillepoeder in een diepe kom. Maak er een kuiltje in.
- Smelt de boter, klop er de eieren in los en giet alles in het kuiltje. Meng en roer krachtig tot een gladde massa.
- Laat het beslag enkele uren rusten (op een koele plaats).
Bereiding:
- Zet de thermostaat van het wafelijzer op stand 5 à 6 (van 8) en wanneer het ijzer warm is, smeer het in met een beetje olijfolie.
- Schep 2 eetlepels deeg, maak 2 quenelles en plaats ze in de twee wafelvormen.
- De baktijd bedraagt ongeveer 2 minuten.
- Verwijder de warme wafels uit het bakijzer met de metalen Y-vork.