Zoet kwarkbrood

kwarkbrood

Bereiding van zoet kwarkbrood

Benodigdheden:

  1. 400 gr gezeefde bloem
  2. 150 gr suiker
  3. 1 pakje vanillesuiker
  4. 1 pakje bakpoeder
  5. 100 gr boter
  6. 2 eieren
  7. snuifje zout
  8. 200 gr kwark of platte kaas
  9. 1 eetlepel bruine rum
  10. 100 gr rozijnen
  11. [optioneel] gesuikerde melk

Hulpmiddelen:

  1. Beslagkom of plastic kom (dia x h = 25 x 10 cm),
  2. Bakblik (l x b x h = 23 x 13 x 6 cm),
  3. Metalen priem.

Voorbereiding:

  1. Meng in de kom de bloem, de suiker, de vanillesuiker, de bakpoeder, de eieren en de boter (in vlokjes).
  2. Kneed het geheel langdurig (minimum 10 min.) tot een elastische massa en voeg gedurende het kneden een snuifje zout toe.
  3. Voeg daarna de kwark toe en de rum en kneed opnieuw. De elastische massa van het brooddeeg wordt plakkerig.
  4. Voeg de rozijnen toe en meng tot ze evenredig in de massa zijn verspreid.
  5. Laat het geheel nu minimum 30 min. rusten (niet in de koelkast).
  6. Zet de oven aan op 175 ºC.
  7. Bestrijk het bakblik met boter en bloem (of gebruik bakpapier).

Tips:

Opmerking:

Voor zoet gerezen deeg geldt een temperatuur van 175 - 190 ºC omdat anders de buitenkant bruin wordt voordat het deeg gaar is.

Bereiding:

  1. Doe het gerezen brooddeeg nu in het bakblik.
  2. Bestrijk de bovenlaag eventueel met gesuikerde melk om een mooie glanzende korst te verkrijgen.
  3. Zet het brooddeeg nu in de warme oven en bak gedurende minimaal 1 uur.
  4. Voel met een metalen priem of het inwendige van het brood klaar is (er mag geen deeg meer plakken aan de priem).

Noot:

 

© Bentein - Debaere 2023 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com