Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - Debaere



Zoet kwarkbrood

kwarkbrood

Bereiding van zoet kwarkbrood

Benodigdheden:

  1. 400 gr gezeefde bloem
  2. 150 gr suiker
  3. 1 pakje vanillesuiker
  4. 1 pakje bakpoeder
  5. 100 gr boter
  6. 2 eieren
  7. snuifje zout
  8. 200 gr kwark of platte kaas
  9. 1 eetlepel bruine rum
  10. 100 gr rozijnen
  11. [optioneel] gesuikerde melk

Hulpmiddelen:

  1. Beslagkom of plastic kom (dia x h = 25 x 10 cm),
  2. Bakblik (l x b x h = 23 x 13 x 6 cm),
  3. Metalen priem.

Voorbereiding:

  1. Meng in de kom de bloem, de suiker, de vanillesuiker, de bakpoeder, de eieren en de boter (in vlokjes).
  2. Kneed het geheel langdurig (minimum 10 min.) tot een elastische massa en voeg gedurende het kneden een snuifje zout toe.
  3. Voeg daarna de kwark toe en de rum en kneed opnieuw. De elastische massa van het brooddeeg wordt plakkerig.
  4. Voeg de rozijnen toe en meng tot ze evenredig in de massa zijn verspreid.
  5. Laat het geheel nu minimum 30 min. rusten (niet in de koelkast).
  6. Zet de oven aan op 175 ºC.
  7. Bestrijk het bakblik met boter en bloem (of gebruik bakpapier).

Tips:

  • Je kunt ook een KENWOOD KM020 Titanium Major gebruiken om het deeg te maken. Voor het zware deel van het deeg (zonder kwark), zet de keukenrobot op stand 1. Voor het deeg met de kwark erbij, zet de keukenrobot op stand 2.
  • Het kwarkdeeg is beter gemengd met de keukenrobot en heeft een gladder aspect. Het brood is daardoor luchtiger.
  • Het kwarkbrood kan ook gebakken worden met een broodbakapparaat. Voor dit brood werd een PANASONIC SD 2500 gebruikt (vermogen: 550 W) op de stand "bake" en met bakpapier in de kuip. Het resultaat heeft een lichtkleuriger korst.
  • Om het brood minder kruimelig te maken kun je 10% meer boter toevoegen.

Opmerking:

Voor zoet gerezen deeg geldt een temperatuur van 175 - 190 ºC omdat anders de buitenkant bruin wordt voordat het deeg gaar is.

Bereiding:

  1. Doe het gerezen brooddeeg nu in het bakblik.
  2. Bestrijk de bovenlaag eventueel met gesuikerde melk om een mooie glanzende korst te verkrijgen.
  3. Zet het brooddeeg nu in de warme oven en bak gedurende minimaal 1 uur.
  4. Voel met een metalen priem of het inwendige van het brood klaar is (er mag geen deeg meer plakken aan de priem).

Noot:

  • Uit ervaring blijkt dat de baktijd bij een temperatuur van 175 ºC ongeveer 60 à 75 min. is.
  • Uit verdere ervaring blijkt dat de baktijd in een broodbakapparaat ongeveer 90 min. is.

 

 

 

Bentein - Debaere © 2018 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com