Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - Debaere



Lukken voor de Kerst

Lukken volgens het familierecept

Bereiding van lukken voor de Kerst

Benodigdheden:

  1. 1 kg gezeefde bloem
  2. 750 g suiker
  3. 500 g boter
  4. 6 eieren
  5. scheutje olijfolie

Hulpmiddelen:

  1. Beslagkom of plastic kom (dia x h = 25 x 10 cm),
  2. Lukkenijzer,
  3. Metalen Y-vork,
  4. Borstel (liefst siliconen),
  5. Metalen rooster.

Voorbereiding:

  1. Meng in de kom de suiker, de eieren en de boter.
  2. Voeg de bloem toe en kneed het geheel tot een uniforme goudgele massa.
  3. Dek de beslagkom af met aluminiumfolie en laat het geheel nu overnachten op een koele plaats (niet in de koelkast of in de vrieskou).

Tip:

  • Je kunt beter een KENWOOD KM020 Titanium Major gebruiken om het deeg te maken. Voor dit zware deeg, zet de keukenrobot op stand 2 en kneed op het zicht tot de deegmassa niet meer plakkerig is en loskomt van de kom.
  • Het deeg is beter gemengd met de keukenrobot en plakt meer aan de vingers dan als het met de hand is bereid. Het bakken levert betere lukken op (geen mislukkingen door te droog deeg).

Bereiding:

  1. Zet de thermostaat van het lukkenijzer op stand 6 (van 8) en wanneer het ijzer warm is, smeer het in met een beetje olijfolie. Stand 5 geeft gele wafels, stand 7 goudgele wafels.
  2. Neem een hoeveelheid deeg en draai het in twee worstvormen.
  3. Bak de twee worstjes lukkendeeg nu gedurende 85 seconden tot goudgele lukken.
  4. Verwijder de warme, slappe lukken uit het bakijzer met de metalen Y-vork en laat ze afkoelen op het metalen rooster vooraleer ze op te bergen.
  5. Herhaal deze stappen tot alle deeg op is en de lukken zijn bereid.

Noot:

  • Uit ervaring blijkt dat de baktijd kan oplopen tot 120 seconden als het ijzer tijdens het bakken afkoelt (thermostaatlampje slaat aan). Een normale baktijd is ca. 60 seconden.
  • Indien de lukken blijven plakken aan het ijzer, smeer het ijzer terug in met olijfolie.
  • De totale bereidstijd voor de volledige massa deeg is ongeveer 2 uur.

 

 

 

Bentein - Debaere © 2018 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com