Lukken voor de Kerst

Lukken volgens het familierecept

Bereiding van lukken voor de Kerst

Benodigdheden:

  1. 1 kg gezeefde bloem
  2. 750 g suiker
  3. 500 g boter
  4. 6 eieren
  5. scheutje olijfolie

Hulpmiddelen:

  1. Beslagkom of plastic kom (dia x h = 25 x 10 cm),
  2. Lukkenijzer,
  3. Metalen Y-vork,
  4. Borstel (liefst siliconen),
  5. Metalen rooster.

Voorbereiding:

  1. Meng in de kom de suiker, de eieren en de boter.
  2. Voeg de bloem toe en kneed het geheel tot een uniforme goudgele massa.
  3. Dek de beslagkom af met aluminiumfolie en laat het geheel nu overnachten op een koele plaats (niet in de koelkast of in de vrieskou).

Tip:

Bereiding:

  1. Zet de thermostaat van het lukkenijzer op stand 6 (van 8) en wanneer het ijzer warm is, smeer het in met een beetje olijfolie. Stand 5 geeft gele wafels, stand 7 goudgele wafels.
  2. Neem een hoeveelheid deeg en draai het in twee worstvormen.
  3. Bak de twee worstjes lukkendeeg nu gedurende 85 seconden tot goudgele lukken.
  4. Verwijder de warme, slappe lukken uit het bakijzer met de metalen Y-vork en laat ze afkoelen op het metalen rooster vooraleer ze op te bergen.
  5. Herhaal deze stappen tot alle deeg op is en de lukken zijn bereid.

Noot:

 

© Bentein - Debaere 2025 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com