Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - Debaere



Maki sushi

Maki sushi

Bereiding van maki sushi

Benodigdheden voor 32 stuks:

  1. 375 gr sushirijst (Japanse of Californische rijst met korte korrel),
  2. 4 vellen geroosterde nori (8 sushis per vel),
  3. 75 gr gerookte zalm,
  4. 35 gr verse tonijn of makreel (makreel in olie),
  5. 100 gr bospaddestoelen,
  6. 1 kleine wortel,
  7. 50 gr bladspinazie (blokje geblancheerde diepvries-bladspinazie),
  8. 75 gr komkommer,
  9. potje mierikswortel met room,
  10. 1/2 avocado,
  11. 1/4 papaja,
  12. 1,5 eetlepel sojasaus,
  13. 1 eetlepel citroensap,
  14. 2 eetlepels droge sherry,
  15. 2 eetlepels fijne suiker,
  16. 3 theelepels wasabipoeder.

Hulpmiddelen:

  1. Sushimatje van bamboe
  2. Scherp mes
  3. Pannetje met deksel
  4. Kookpotje

Tips:

  • Tijdens het werken met sushirijst de handen regelmatig dompelen in koud water met een scheutje rijstazijn. Zo blijft de rijst niet aan de handen plakken.
  • Je kunt de sushibereiding op voorhand klaarmaken en ze laten stijven in de koelkast. Draai daarvoor de rollen in hun geheel in aluminiumfolie en snij de sushi pas aan voor het opdienen.
  • De hoogte van de sushirol moet zodanig zijn dat ze in je mond past in één enkel hap. De hoogte is dus ongeveer een duimbreedte, of maximum 2 vingers hoog. Dit komt overeen met 6 à 8 sushis per norivel.
  • Met de overschotten van groeten, fruit en vis kun je de borden versieren.


Bordversiering

Voorbereiding:

  1. De paddestoelen:
    1. Kuis de paddestoelen en snij ze in plakjes.
    2. Doe de paddestoelen in een pannetje met 5 cl van het water, de sojasaus, de sherry en de suiker.
    3. Laat de paddestoelen 30 minuten – afgedekt – zacht koken (inductie - stand 4).
    4. Giet de paddestoelen af en laat ze afkoelen.
  2. De wortel:
    1. Snij de wortel in vierkante reepjes (5 mm x 5 mm).
    2. Laat de wortelreepjes koken in water met wat zout en 1/2 theelepel suiker totdat ze beginnen te buigen.
    3. Giet de wortelreepjes af en laat ze afkoelen.
  3. De spinazie:
    1. Ontdooi de spinazie (6 x auto defrost in de microgolfoven) en pers het water eruit tussen de handpalmen.
  4. De komkommer en het fruit:
    1. Snij de gewassen komkommer, de geschilde avocado en de geschilde papaja in niet te fijne rechte reepjes (5 mm x 5 mm).
    2. Besprekel het fruit meteen met citroensap.
  5. De vis:
    1. Snij de verse en gerookte vis in reepjes.
  6. De wasabi:
    1. Vermeng de wasabipoeder met 1 à 1,5 eetlepels koud water.

Bereiding:

  1. Hou de norivellen even boven een vlam om de geur en de kleur op te wekken.
  2. Leg een norivel op het matje en plaats een handjevol rijst op het vel.
  3. Druk de rijst gelijkmatig tot op 1 cm van de rand.
  4. Bestrijk de rijst dun met wasabipasta.
  5. Beleg één vel met verse vis en avocado.
  6. Beleg één vel met gerookte vis en komkommer.
  7. Beleg één vel met spinazie, wortel en paddestoelen.
  8. Beleg één vel met verse vis, mierikswortel, papaja en paddestoelen.
  9. Rol de vellen met het matje op.
  10. Verdeel elke rol met een scherp mes in 8 sushis.

 

 

 

Bentein - Debaere © 2018 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com