Bokkepootjes

bokkepootjes

Bereiding van bokkepootjes

Benodigdheden:

  1. 125 ml eiwit
  2. 75 g suiker
  3. 75 g amandelpoeder
  4. 75 g poedersuiker
  5. 80 g amandelschilfers
  6. 200 g pure chocolade
  7. 7,5 cl water
  8. 3 hele eieren en 3 dooiers
  9. 200 g witte suiker
  10. 250 g ongezouten, echte boter

Hulpmiddelen:

  1. Mengkom,
  2. Bakplaat voor de oven,
  3. Bakpapier,
  4. Pannetje,
  5. Eiwitklopper,
  6. Spuitzak,
  7. Handmixer.

Bereiding van de koekjes:

  1. Klop de 125 ml eiwit en de 75 g de suiker tot een stevig schuim.
  2. Meng de 75 g amandelpoeder en de 75 g poedersuiker tot een broyage. Zeef deze en spatel het in 2 x onder het schuim (Wees voorzichtig zodat je de luchtigheid van het schuim niet te veel verliest).
  3. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  4. Bedek de bakplaat met bakpapier.
  5. Lepel het megsel in de spuitzak.
  6. Spuit de helften van de bokkepootjes op de bakplaat (de bokkepootjes zijn ongeveer acht centimeter lang en er mag anderhalve centimeter tussen de koekjes).
  7. Strooi de amandelschilfers op de koekjeshelften.
  8. Bak de koekjeshelften gedurende 10 à 15 minuten tot ze er geel tot goudgeel uitzien, haal ze uit de oven en laat ze daarna afkoelen. (Niet panikeren: de koekjes lijken zacht als ze uit de oven komen maar worden harder als ze afkoelen.)
  9. Laat de koekjes ongeveer vijf minuten afkoelen op de bakplaat. Trek ze dan met het bakpapier ervan en leg ze op een stuk marmer of een andere koele oppervlak (zo smelten de koekjes niet en krijg je ze gemakkelijker van het bakpapier af). Laat ze volledig afkoelen en haal ze (voorzichtig) van het bakpapier.

Tip:

Voor het klopwerk gebruik je gewoon een handmixer en een spatel. Het is handiger dan een keukenrobot voor dit werkje.

Bereiding van de vulling:

  1. Maak de suikersiroop aan door de 200 g witte suiker in de 7,5 cl water op een laag vuurtje tot 120 ºC te verwarmen.
  2. Als je geen kookthermometer hebt kan je zien wanneer je 120 ºC hebt bereikt: doe een lepel suikerwater in een kom met koud water. Als het een beetje opstijft en er gelatineachtig uitziet als je het van de lepel laat glijden, dan zit je goed.
  3. Zet de pan met de suikersiroop met de bodem heel eventjes in koud water, zodat het op de juiste temperatuur blijft.
  4. Klop de eieren op tot een lichte mousse (moet wit worden) met een gewone handmixer of in een keukenrobot.
  5. Doe de suikersiroop bij de mousse en klop verder tot het mengsel terug koud is.
  6. Doe nu de boter beetje bij beetje erbij en meng alles op hoge snelheid met je handmixer of keukenrobot.

Noot:

Eventueel een KENWOOD KM020 Titanium Major gebruiken voor het klopwerk.

Afwerking van de bokkepootjes:

  1. Leg de vulling tussen de koekjeshelften.
  2. Smelt de chocolade in een pannetje.
  3. Doop de uiteinden van de koekjes in de chocolade.
  4. Laat alles opstijven in de koelkast.

 

© Bentein - Debaere 2024 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com