Sushirijst

Rijst voor sushi

Bereiding van sushirijst

Benodigdheden 32 stuks sushi:

  1. 375 gr sushirijst (*),
  2. 1/16 l (6 cl) rijstazijn
  3. 1,5 eetlepels suiker,
  4. 1,5 eetlepels mirin (zoete sake of - als alternatief - 1 eetlepel droge sherry),
  5. 1,5 theelepels zout.

(*) Sushirijst is Japanse of Californische rijst met korte korrel, want die kleeft namelijk beter dan de lange korrel.

Hulpmiddelen:

  1. Zeef
  2. Kookpot
  3. Ondiepe schaal

Tip:

Prepareer de rijst de dag voordien en laat ze, na het afkoelen ervan in een ondiepe schaal, overnachten op een koele plaats.

Voorbereiding:

  1. Spoel de rijst in koud water en laat goed uitlekken.
  2. Doe de rijst in de kookpot en overgiet de korrels met kokendheet water.
  3. Laat 20 minuten afgedekt staan tot de korrels zacht zijn.
  4. Giet af.

Bereiding:

  1. Kook de rijst op een zacht vuurtje in 3/8 l water (= 1 cl per 10 gr rijst) gaar. Het duurt ongeveer 15 minuten voor al het water is opgeslorpt.
  2. Haal de pot van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten wellen in de gesloten pot.
  3. Voeg er de rijstazijn, de mirin, de suiker en het zout toe. Schep goed om.
  4. Laat alles afkoelen in een ondiepe schaal.

 

© Bentein - Debaere 2024 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com