Sushirijst
Bereiding van sushirijst
Benodigdheden 32 stuks sushi:
- 375 gr sushirijst (*),
- 1/16 l (6 cl) rijstazijn
- 1,5 eetlepels suiker,
- 1,5 eetlepels mirin (zoete sake of - als alternatief - 1 eetlepel droge sherry),
- 1,5 theelepels zout.
(*) Sushirijst is Japanse of Californische rijst met korte korrel, want die kleeft namelijk beter dan de lange korrel.
Hulpmiddelen:
- Zeef
- Kookpot
- Ondiepe schaal
Tip:
Prepareer de rijst de dag voordien en laat ze, na het afkoelen ervan in een ondiepe schaal, overnachten op een koele plaats.
Voorbereiding:
- Spoel de rijst in koud water en laat goed uitlekken.
- Doe de rijst in de kookpot en overgiet de korrels met kokendheet water.
- Laat 20 minuten afgedekt staan tot de korrels zacht zijn.
- Giet af.
Bereiding:
- Kook de rijst op een zacht vuurtje in 3/8 l water (= 1 cl per 10 gr rijst) gaar. Het duurt ongeveer 15 minuten voor al het water is opgeslorpt.
- Haal de pot van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten wellen in de gesloten pot.
- Voeg er de rijstazijn, de mirin, de suiker en het zout toe. Schep goed om.
- Laat alles afkoelen in een ondiepe schaal.