Wapen van de familie Bentein-Debaere in heraldische kleuren

Familiewebstek - Site Web de la famille - Family Website

Bentein - Debaere



Ura maki sushi

Ura maki sushi

Bereiding van ura maki sushi

Benodigdheden voor 16 stuks:

  1. 250 gr sushirijst (Japanse of Californische rijst met korte korrel),
  2. 2 vellen geroosterde nori (8 sushi's per vel),
  3. 2 eetlepels sesamzaadjes,
  4. 30 gr verse of gerookte vis of surimi,
  5. 1 potjes viseitjes,
  6. 1/4 avocado,
  7. 1 theelepel citroensap.

Hulpmiddelen:

  1. Sushimatje van bamboe
  2. Scherp mes
  3. Vel plasticfolie
  4. Plankje
  5. Antikleefpan

Tips:

  • Tijdens het werken met sushirijst de handen regelmatig dompelen in koud water met een scheutje rijstazijn. Zo blijft de rijst niet aan de handen plakken.
  • Je kunt de sushibereiding op voorhand klaarmaken en ze laten stijven in de koelkast. Draai daarvoor de rollen in hun geheel in aluminiumfolie en snij de sushi pas aan voor het opdienen.
  • De hoogte van de sushirol moet zodanig zijn dat ze in je mond past in één enkel hap. De hoogte is dus ongeveer een duimbreedte, of maximum 2 vingers hoog. Dit komt overeen met 6 à 8 sushis per norivel.
  • Met de overschotten van groeten, fruit en vis kun je de borden versieren.
  • Het roosteren van de sesamzaadjes moet zeer kort gebeuren. Als ze beginnen te verkleuren is het al genoeg.


Bordversiering

Voorbereiding:

  1. De sesamzaadjes:
    1. Rooster de sesamzaadjes voorzichtig in de antikleefpan (inductie - stand 5).
  2. Het fruit:
    1. Snij de geschilde avocado in niet te fijne vierkante reepjes (5 mm x  5 mm).
    2. Besprekel de avocado meteen met citroensap.
  3. De vis:
    1. Snij de vis of de surimi in niet te fijne vierkante reepjes (5 mm x  5 mm).

Bereiding:

  1. Hou een norivel even boven een vlam om de geur en de kleur op te wekken.
  2. Leg het norivel op het plankje en plaats een handjevol rijst op het vel.
  3. Druk de rijst gelijkmatig tot aan de rand.
  4. Bestrooi de rijst met sesamzaadjes.
  5. Leg de pasticfolie op de rijst met sesamzaadjes en druk aan.
  6. Keer het plankje om zodat de plasticfolie onderaan ligt en leg het op het matje.
  7. Beleg het norivel met de surimi en het fruit.
  8. Rol het norivel stevig op (met de folie aan de buitenkant).
  9. Druk de zijkanten goed aan.
  10. Draai de uiteinden van de folie een paar keer om zoals een snoepje.
  11. Verdeel de rol met een scherp mes in 8 sushi's.
  12. Haal er dan pas voorzichtig de folie af.

Noot:

Doe hetzelfde voor het tweede norivel, maar:

  1. gebruik de viseitjes i. p. v. de sesamzaadjes en
  2. de vis i. p. v. de surimi.

 

 

 

Bentein - Debaere © 2018 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple
contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com