Zeebeschuit of scheepsbeschuit is een koek die ik als kleine jongen reeds kende, vooral door toedoen door mijn grootvader aan moeders zijde die vroeger visser was geweest. In Oostende waren er verscheidene traditionele warme bakkers die deze scheepsbeschuiten in hun gamma te koop aanboden. De koek is "beenhard" en je moet een goed gebit hebben om het te eten, of je moet het soppen in je koffie of thee.
Zeebeschuit of scheepsbeschuit is een traditionele harde deegkoek die lange tijd kan bewaard worden en dan ook vaak werd meegenomen door vissers of zeelui voor lange tochten. Brood werd aan boord niet gebakken.
Enkel de vorm van de zeebeschuit doet denken aan die van een beschuit, maar het is eigenlijk geen beschuit. De reden waarom: beschuit wordt traditioneel 2 maal gebakken.
In Oostende kun je ze nog steeds als streekproduct kopen bij bakkerij Desmedt en bakkerij Riviera.
© Bentein - Debaere 2025 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com