Zeebeschuit

zeebeschuit

Historiek

Zeebeschuit of scheepsbeschuit is een koek die ik als kleine jongen reeds kende, vooral door toedoen door mijn grootvader aan moeders zijde die vroeger visser was geweest. In Oostende waren er verscheidene traditionele warme bakkers die deze scheepsbeschuiten in hun gamma te koop aanboden. De koek is "beenhard" en je moet een goed gebit hebben om het te eten, of je moet het soppen in je koffie of thee.

Zeebeschuit of scheepsbeschuit is een traditionele harde deegkoek die lange tijd kan bewaard worden en dan ook vaak werd meegenomen door vissers of zeelui voor lange tochten. Brood werd aan boord niet gebakken.

Enkel de vorm van de zeebeschuit doet denken aan die van een beschuit, maar het is eigenlijk geen beschuit. De reden waarom: beschuit wordt traditioneel 2 maal gebakken.

In Oostende kun je ze nog steeds als streekproduct kopen bij bakkerij Desmedt en bakkerij Riviera.

Bereiding van zeebeschuit

Benodigdheden:

  1. 250 gram bloem (scheepsbeschuit gemaakt van witte bloem blijft het langst goed - met bloemsoorten als volkorenbloem en roggebloem maak je scheepsbeschuit dat minder lang goed blijft)
  2. 250 ml water (langzaam gieten met een kleine hoeveelheid water in de bloem)
  3. 1 of 2 theelepels (10 gram) zout

Hulpmiddelen:

  1. Bakplaat
  2. Vork.

Voorbereiding:

  1. Meng de bloem en het zout.
  2. Langzaam water bijvoegen met een kleine hoeveelheden in de bloem.
  3. Kneed de ingrediënten tot een vast, homogeen deeg.
  4. Rol het deeg uit, draaien, opvouwen en opnieuw uitrollen, dit enkele malen. De dikte bepaal je zelf (5 tot 12 mm).
  5. Steek het deeg uit in platte koekjes en prik er gaatjes in lang beide zijden.

Bereiding:

Tips:

 

© Bentein - Debaere 2025 | Design by Maur Bentein | Powered by GetSimple | contact: m_bentein[at]hotmail[dot]com